Refluks on normaalne füsioloogiline nähtus igal inimesel kui see esineb harva ja väikeses mahus. Gastroösofageaalne reflukshaigus (GERD) tähendab oluorda, et refluks on muutunud patoloogiliseks. Haigus areneb välja, kui maosisu satub söögitorusse üha sagedamini ja protsess kordub. Enamik inimesi nimetab seda ebameeldivat aistingut maomahla happesuse suurenemiseks. Vilniuse Ülikooli Lastehaigla Lastekeskuse gastroenteroloogia dotsendi Vaidotas Urbonase sõnul pole aga maailmas veel sündinud ühtegi inimest, kes tunneks oma maomahla happesust ja selle suurenemist maos.

Maohappe pidev sattumine söögitorusse võib põhjustada söögitorupõletikku või söögitoru taga asuvate elundite, näiteks häälepaelte, hingamissüsteemi kahjustusi. Söögitorusse tõusnud maosisu võib sellesse haavu põletada ja kui see tõuseb veel kõrgemale, võib see kahjustada hambaemaili.

Noorukitel väljendub GERD valuna südames

Haiguse peamiseks sümptomiks on kõrvetised: põletustunne, näriv tunne rinnaku taga ja hapu või kibedamaitseline regurgitatsioon. Haiget võib vaevata köha, hääle kähedus, hääle kaotus, sügelus kurgus, valu rinnus, mis meenutab müokardi infarkti sümptomeid. Oluline on märkida, et täiskasvanutel, kes kurdavad valu südame piirkonnas, on suurem risk südamehaiguste tekkeks, aga noorukitel on väga levinud põhjuseks GERD. Selle haiguse teine ​​sümptom on valu ülakõhus, epigastriumis. Kui loetletud vaevused korduvad vähemalt paar korda nädalas, kestavad kuu või kauem, on suur tõenäosus, et inimesel on GERD.

Haiguse üheks tunnuseks võib olla süütu köha

Üks levinumaid ja näiliselt vähe GERDiga seotud sümptomeid on kuid kestev krooniline köha ja hommikune hääle kähedus. Kui hääl on ilma põhjuseta kähe, võib kahtlustada, et selle põhjuseks on gastroösofageaalne refluks. Korduv kopsupõletik, hingeldus ja astmahood võivad samuti olla põhjustatud GERDist.
Teisest küljest on ka sageli esinev köha, läkaköha ja kopsupõletik GERDi haigestumise riskifaktoriks. "Seetõttu ei ole meil vahel kerge eristada, kas krooniline köha tekkis esmajoones seetõttu, et inimese põeb GERDi või vastupidi – esiteks oli krooniline köha, mis kutsus esile reflukshaiguse. Väga oluline on sellel vahet teha, sest sellest sõltub ravi,” selgitab gastroenteroloog.
Refluks võib olla ka unehäirete põhjustaja.

Isegi rinnapiim võib olla patoloogilise refluksi põhjus

Dots Urboni sõnul võib GERD olla esmane haigus, kui haiguse põhjused pole teada või pole täiesti selged. Võib esineda ka sekundaarne haigus teise haiguse tüsistusena kui põhjused on selged: “Minu praktikas oli juhtum, kus meile saadeti kolmeaastane laps, kellel oli edutult ravitud GERDi, kuid hiljem selgus, et tal oli ajukasvaja. Õnneks on see väga harv juhtum. Minu patsientidel diagnoositakse kõige sagedamini toiduallergia. See avaldub nahalööbe, õhupuuduse, kõhulahtisuse, mõnikord iivelduse, oksendamise, toidu tagasiheitega. Meie osakonnas raviti last, kellel oli väga tugev emapiima tagasiheide, kuid kes kunsttoidu söömisel tundis end suurepäraselt. Niisiis, kui laps või täiskasvanu tihti toitu tagasi heidab või oksendab, tuleb kõigepealt teostada uuringud mitte GERDi kahtlustades, vaid otsides põhjuseid, mis tekitavad eelsoodumuse selle haiguse tekkeks.

Mitte vähem oluline GERDi põdevate inimeste jaoks on psühho-emotsionaalne seisund: keskkond lasteaias, koolis, kodus. Emotsionaalne taust põhjustab sageli seedehäireid. Ülekaalulisus, raske füüsiline töö ja sportimine, nagu näiteks ujumine, mõjutavad samuti haiguse arengut.

Pooled patsiendid leiavad abi õigest toitumisest

Gastroenteroloogi sõnul söövad kõik inimesed sarnast toitu, valdav enamus talub neid ega kurda seedetrakti mingite häirete üle. Ainult vähestel tekivad probleemid. See tähendab, et põhjuseks võib olla mittetäiuslik seedesüsteem, mis ei talu teatud toite.

Paljud inimesed teavad oma kogemusest, et hapu, praetud, rasvane, piparmündiga maitsestatud toit, jahutoidud (jahus olev gluteen), gaseeritud joogid, “sünteetilised” tooted (hommikusöögihelbed, kartulikrõpsud, ketšup, majonees) ärritavad seedetrakti ja põhjustavad kõrvetisi. Ka õunamahl, C-vitamiin võivad seedimist kahjustada. Muide, C-vitamiiniga immuunsuse tugevdamine teebb rohkem kahju kui kasu: askorbiinhape võib põhjustada söögitoru erosiooni.
Dots Urbonase sõnul on toit GERDi põdevatele inimeste jaoks väga oluline. Isegi pooled ravitavatest lastest ei vaja ravimeid. Neile piisab toidusedeli kohandamisest.

Ravimata haigus võib põhjustada isegi vähki

Gastroenteroloogi juurde ajavad inimese tavaliselt valu, kõrvetised, maohappe tagasivool. Need on tõesti ebameeldivad aistingud, mida on lihtsalt võimatu pikka aega taluda.

“Kuid agressiivne GERD, mida korralikult ei ravita, kui patsient leiab internetist või muudest allikatest infot ja tegeleb eneseravimisega, võib aja jooksul komplitseeruda. Söögitorusse võib tekkida veritsev haav. Kui see kestab kuu, mitu kuud, pool aastat, võib tekkida rauavaegusaneemia,“ hoiatab dotsent. "GERDi patsientide arv on Leedus 15 aastaga kasvanud 8 korda, ainuüksi meie haiglas registreeritakse igal aastal üle 600 patsiendi.“

Korduv põletik moodustab striktuure (arme), toidu jõudmine makku on raskendatud ja see võib põhjustada veel ühe komplikatsiooni – söögitoru ahenemise.
Barretti söögitoru on söögitoru vähieelne staadium. Kui GERD muutub krooniliseks, on selle ägenemistel suur oht söögitoru adenokartsinoomi tekkeks. See on üks hirmutavamaid onkoloogilisi haigusi, sest sellest ei tervene keegi. Leedus kasvab selle haiguse all kannatavate inimeste arv igal aastal, diagnoositakse umbes 200 juhtu aastas.

Maohappesuse vähendamine on ohtlik!

Gastroösofageaalse reflukshaiguse ravimine on üsna keeruline protsess. Selle põhjuseks on asjaolu, et haiguse põhjuseid praktiliselt ei tunta. Seetõttu kõrvaldatakse ravi alguses haigust soodustavad tegurid, s.o. valitakse dieet, määratakse kindlaks töö- ja puhkerežiim. Kui see ei aita, kirjutatatakse välja medikamentne ravi.

"Arusaadavalt on GERDi ravi ravimitega ainult sümptomaatiline. Kahjuks pole senini leitud muud alternatiivi. Enamik kasutab maohappesuse vähendamiseks ravimeid. Kuid see pole väljapääs. Maohape on vajalik mao normaalseks funktsioneerimiseks, toidu lagundamiseks. Happesuse vähendamisega häirime seedimist. Pärast maohappe keemilist neutraliseerimist teeme maoensüümide steriliseerimise tehasest inkubaatori, kus bakterid paljunevad. On täheldatud, et intensiivraviosakondades ravitavate raskete krooniliste haigustega patsientidel, kellele on välja kirjutatud ka maohappesuse vähendamise ravimid, tekib tõenäolisemalt kopsupõletik ja bakteriaalset päritolu bronhiit. Selle põhjuseks on asjaolu, et maost pärit bakterid sisenevad hingamisteedesse ja põhjustavad ülalnimetatud haigusi. Liiga madal maohappe ja pepsiini kogus maos suurendab valguallergia tõenäosust ning tekib toidutalumatus mõne toidu suhtes,“ hoiatab gastroenteroloog Urbonas maohappe vähendamise ohtude eest.

Gastrotuss® on mehaanilise toimega toode GERDi sümptomite leevendamiseks, mis vähendab refluksi sümptomeid. Pärast makku jõudmist moodustab Gastrotuss® geelja „padjakese“ maosisut kõrgemale ja takistab maosisu tagasi sattumist söögitorusse.