Renata ei oodanud kunagi kevadet. Tema jaoks tähendas puude õitsemine pisaraid - kase ja lepa õietolmu suhtes tundlikul naisel hakkasid silma sügelema, tekkisid pisarad ja nohu. See lakkas, kui naine proovis allergeenspetsiifilist immuunravi.

Renata kannatas mitte ainult kevadise nohu käes – ta oli allergiline ka teatud toitude suhtes. Isegi pärast õitsemise hooaega ei saanud Renata süüa õunu, pirne, aprikoose ega virsikuid. Niipea kui ta puuvilja hammustas, hakkas suus torkima, huuled ja keel tursusid üles. Virsikud ja aprikoosid tekitasid eriti tugeva reaktsiooni. Renatale määrati allergeenspetsiifiline immuunravi. Ravi kestis kolm aastat, kuid juba paari aasta pärast märkas naine, et võib süüa nii õunu kui pirne.

"Veel mõne aja pärast sai ta süüa nii virsikuid kui aprikoose - need ei põhjustanud enam reaktsiooni. Lisaks sellele kadus täielikult allergiline nohu, pole vaja võtta mingeid muid ravimeid,“ ütles allergilisest nohust edukalt lahti saanud Renatat ravinud arst allergoloog ja kliinilise immunoloogia spetsialist Audra Blažienė.
Meditsiinidiagnostika- ja ravikeskuse pulmonoloogia ja allergoloogia keskuse juhataja meenutas ka teist patsienti. Eakas Algimantas oli allergiline tolmulestade suhtes. Mees proovis juba ammu allergeenspetsiifilist immuunravi ja jäi sellega väga rahule - pärast ravi ei tundnud mees kahekümne aasta jooksul mingeid allergia tunnuseid. Kui Algimantasel tekkis uuesti allergiline nohu, siis ta juba teadis, mis teda aidata saab. Pärast ravikuuri kordamist kadusid järk-järgult allergilise riniidi tunnused. Nüüd on mees taas vaba nii nohust kui ka ravimitest.

Esimese klassi õpilast Matteust vaevas väga tugev allergiline reaktsioon. Niipea kui puude õitseaeg algas, oli laps peaaegu pime - lisaks silmalaugudele läks tursesse ka silma sidekest ja tekkis tugev põletik.

Ja muidugi häiris teda pidevalt tugev nohu. Allergeenspetsiifiline immuunravi määramisega muutusid haiguse sümptomid palju leebemaks. Lõpuks kadusid need täielikult ja laps tundis end tervena.

- Allergilise riniidi käes kannatavad inimesed jätavad apteekidesse sadu eurosid. Mille poolest on allergeenspetsiifiline immuunravi tõhusam tavalistest allergiavastastest ravimitest?

- Allergeenispetsiifiline immuunravi on ainus meetod, mis suudab inimese terveks ravida. Ta asendab immuunsüsteemi vastuse allergeenidele ja organism hakkab neile reageerima samamoodi nagu tervetel inimestel. Kui patsienti ravitakse ainult allergiavastaste ravimitega, ei vabane ta allergiast kunagi - ravimid ainult suruvad sümptomeid maha, kuid ei muuda organismi omadusi.

- Kas allergeenispetsiifiline immuunravi on efektiivne kõigi patsientide jaoks?

- See võimaldab umbes 80 protsendil patsientidest allergiaravimitest täielikult loobuda. Kui patsient neid ka vajab, pole allergilise riniidi sümptomid enam nii häirivad. Ravi edukust määravad paljud asjad - inimese immuunsuse eripära, milliste allergeenide suhtes ja kui suurele allergeenide kogusele on organism ülitundlik, kui kaua haigus on vaevanud.

- Miks peaks allergilise riniidi ravi alustama võimalikult varakult?

- Reaktsiooni põhjustavate allergeenide kogus võib aja jooksul suureneda. Tavaliselt muutub inimene kõigepealt tundlikuks ühe allergeenide rühma, näiteks puude õietolmu suhtes. Hiljem muutub ta tundlikuks ka juba teiste allergeenide - aasataimede, tolmulestade, jms suhtes. Kui ravi alustatakse haiguse alguses, saab organismi tundlikuks muutumise teiste allergeenide suhtes peatada. Lisaks on ravi vajalik selleks, et haigus ei süveneks. On teada, et kui imikueas tekib atoopiline dermatiit, võib hiljem areneda välja allergiline riniit ja lõpuks bronhiaalastma. Kui allergilise riniidiga lapsele kohandatakse allergeenispetsiifilist immuunravi, saab teda kaitsta bronhiaalastma tekke eest.

Allergeenispetsiifilist immuunravi saab määrata vanematele kui 6-aastastele lastele ja täiskasvanutele

- Kas paljusid patsiente ravitakse selle meetodiga

- Kahjuks siiani väga vähe. Võib-olla hirmutab inimesi pikk ravikuur? Kuid nii arvata on vale. On olemas mitmesuguseid allergeenspetsiifilise immuunravi preparaate. Osadega neist kestab rav i 3–5 aastat järjest (süste tehakse algul kord nädalas, seejärel üks kord kuus). Teistega on ravikuur palju lühem. Piisab, kui kolm aastat järjest tehakse üks kord aastas kuus süsti järjest - neid tehakse iga ühe-kahe nädala tagant. Seda ravimeetodit saab kasutada ainult õietolmuhooaja alguseni.