Nohu võib esmapilgul tunduda lihtsa haigusena, kuid võib põhjustada palju probleeme. Unetud ööd, muutunud maitsetunne ja häiritud lõhnataju, rääkimata vanematest, kellel on haigete laste eest hoolitsemisel probleeme tööga.

Nohu (riniit) on nina limaskesta haigus, mida põevad nii lapsed kui ka täiskasvanud. Mitteallergiline nohu jaguneb nakkavaks (ägedaks ja krooniliseks) ja mittenakkavaks (atroofiline, hüpertroofiline, vasomotoorne). Hakkavat nohu põhjustavad tavaliselt viirused. Mõjutavateks teguriteks on üldine ja paikne külmetus, suurenenud õhuniiskus jne. Ravimata või pikaajaline nohu võib põhjustada palju ohtlikke tüsistusi (võivad tekkida ninakoopa- ja keskkõrvapõletik ning põletikulise protsessi laskumisel allapoole farüngiit, tonsilliit, bronhiit või isegi kopsupõletik). Nohu esinemissagedus suureneb sügisel (oktoobris), talvel (jaanuaris), kevadel (märtsis), just nendel perioodidel on keha viirusnakkustele kõige vastuvõtlikum. Sellest hoolimata põevad paljud meist nohu mõnikord mitu korda ja lapsed isegi 6-8 ja enam korda aastas. Sellised tihedad haigestumised on esmane signaal nõrgast paiksest või üldisest immuunsusest.

Immuunsussüsteem jaguneb omandatud (mittespetsiifiliseks) immuunsuseks, mis tähendab kaitsemehhanisme, mis kehal on juba enne kokkupuudet patogeenidega, ja kaasasündinud (spetsiifilised), mis tähendab kaitsemehhanisme, mis käivituvad organismi kokkupuutel patogeenidega. Fagotsüüdid (monotsüüdid, makrofaagid, neutrofiilid), mis suudavad täita oma funktsioone aktiivses olekus, mängivad olulist rolli immuunsuse mittespetsiifilise vastuse mehhanismis. Aktiveeritud fagotsüüdid fagotsütoosivad ja süneesivad tsütokiine palju aktiivsemalt ja osalevad spetsiifilistes kaitsemehhanismides (aktiveerides T- ja B-lümfotsüüdid, mis otse või antikehade tootmise kaudu hävitavad patogeene.

Keha üldise vastupanuvõime tugevdamiseks on palju võimalusi, kuid haiguse kestuse vähendamiseks, korduvate külmetushaiguste ja komplikatsioonide vältimiseks on väga oluline tugevdada paikset immuunsust. Nina limaskest on barjäär, mis puutub pidevalt kokku keskkonna patogeenidega ja just siit algab võitlus pisikute vastu. Loomulikult on organism tugevate paiksete kaitsemehhanismide (nina limaskesta, mandlite (neelu, suulae, keele)) korral haiguse eest kaitstud ja haigestudes taastume kiiremini.

Juba ammustest aegadest on teadlasi üllatanud pärmist ekstraheeritud aine, mis võib kaitsta nakkuste eest ja lühendada haigestumise aega. Hiljem uuriti, et see aine – looduslik polüsahhariid, 1-3 beetaglükaan on võimas immuunsussüsteemi stimulaator, mis tugevdab organismi kaitsemehhanisme, kiirendab paranemist ning hoiab ära sagedasi ja korduvaid nakkusi. Glükaani pinnal on spetsiifiline retseptor (Dectin-1), mis suudab kinnituda immuunsussüsteemi rakkude külge (makrofaagid, monotsüüdid, neutrofiilid), mis alustavad esimestena võitlust mikroobide vastu ja need rakud aktiveerida. Glükaani poolt aktiveeritud immuunsussüsteemi rakud täidavad palju tõhusamalt oma funktsioone ja võitlevad patogeenidega, kaitstes meid sel viisil haiguste eest ja hoides ära haiguste ägenemise.

Glükaani mõju kohta adenoidide hüpertroofia puhul, mis tekib rinosinusiitide põdemisel on teadusajakirjades avaldatud palju uuringuid (Management of Adenoid Hypertrophy: Efficacy Of Beta Gliucan. Tricarico D, Ascione E, etc., Italy. Glucan solution nasal spray vs saline in the treatment of chronic rhinosinusitis: a multi-centric, double blind randomized clinical trial. New Local Therapy in Rhinosinisitis, 2006. ENT Department, University of Siena, University of Bar; ENT Clinic, University of Genova etc.). Glükaanipihusti kasutamine adenoidse hüpertroofia korral suurendab Waldeyeri rõnga immunoloogilist funktsiooni, parandab mukotsiliaarset kliirensit, vähendab suurenenud adenoide ja hõlbustab hingamist. Rinosinuiidi korral (koos mikroobse/seeninfektsiooniga või ilma selleta) lüheneb haiguse kestus, leevenduvad haiguse sümptomid ja paikne immuunsus muutub tugevamaks.

Puhastatud 1-3 beetaglükaan kuulub ninasorei Immuwash® koostisesse, mis omab eriti immunostimuleerivaid omadusi, tugevdab paikset immuunsust ja kaitseb nakkuste eest. Immuwash® on ette nähtud sagedase ja pikaajalise nohu (adenoidiidi, rinosinusiidi, adenoidi hüpertroofia, polüpoosi) raviks ja immuunsuse kohalikuks tugevdamiseks aasta külmal perioodil, kui keha on nakkustele kõige vastuvõtlikum. Seega saame Immuwash® abil kaitsta ennast ja oma lapsi selle haiguse eest, mis põhjustab palju muresid ja tüsistusi, ja kui meil on nohu, saame haiguse kestust lühendada, kiiremini taastuda ja ennetada nohu kordumist.