Ninahaiguste tavaline sümptom on nina limaskesta kuivus, mis võib esineda ägeda nohu algstaadiumis, ebasoodsate keskkonnategurite mõjul või olla olla kroonilise nohu eraldi ilming. 

Nina limaskest täidab mitmeid funktsioone: osaleb hingamisel, soojendab ja filtreerib õhku, tapab baktereid ja viirusi ning niisutab õhku. Niisutamine on nina üks olulisemaid füsioloogilisi omadusi. Seda funktsiooni võib häirida alanud nohu (riniit), st ninna on pääsenud viirused, mis halvavad nina limaskesta karvakesed ja häirivad nende funktsiooni. 

Nohul on mitu etappi, esimene etapp – kuivuse staadium – kestab vaid paar tundi, seda iseloomustab ainult nina kuivus, sügelus, aevastamine, millele lihtsalt ei pöörata tähelepanu. Pärast seda algab ninaeritus või nina tilkumine ning paranemisjärgus - eritis muutub läbipaistvaks, nina kaudu hingamine paraneb. Ravimata jätmise korral võib see üle minna ninakõrvalurgete põletikuks (sinusiidiks). Seega peaks nohu korral, alates selle tekkimise esimestest etappidest, mil tekib kõditus, kuivustunne, nina limaskesta niisutama, tilgutades nina limaskestale õlitilku, valida võiks kõige naturaalsemad A-vitamiini tilgad, mis ei põhjusta allergiat ega sisalda aromaatseid lisaaineid.

Nina limaskesta mõjutavad samuti tolmune keskkond, suitsetamine ja kuiv õhk, eriti kütteperioodi alguses. Seejärel algab ninaeritise kuivamine ninas, tekivad koorikud ja kuivus muutub väsitavaks. Sageli nina nokitakse, see kahjustab veelgi enam nina limaskesta, algab verejooks ninast.

Lisaks väheneb koos vanusega nina limaskestas lima tootvate näärmete arv, seetõttu seisavad selle probleemiga silmitsi eriti vanemad inimesed. Kuivus ninas muutub kauakestvaks, väsitavaks sümptomiks ja seda seisundit nimetatakse krooniliseks atroofiliseks riniidiks.

Üks peamisi eesmärke peaks muidugi olema haigestumise ennetamine, selleks on hea ruumide kuiva õhku niisutamine, tolmuse keskkonna vältimine, loobumine suitsetamisest. Kuid hoolimata ülaltoodud meetmetest või pärast ninanäärmete atroofia algust, mis avaldub nina kuivusena, on soovitatav nina limaskesta pikka aega niisutada selleks ette nähtud salvide või tilkadega, millel pole mitte ainult limaskesta paranemist kiirendav, vaid ka veritsust pärssiv toime, näiteks Rinopanteina® ninatilgad, ninasalv või ninasprei.