Nina limaskesta kuivus on üks sagedamaid külma aja tervisekaebusi. Harilikult avaldub see ebameeldiv sümptom nina limaskesta viiruslike, bakteriaalsete või allergiliste, samuti külmetushaiguste korral. Nina limaskesta kuivus ei viita alati haigusele. Ent ei tasu siiski unustada, et nina kuivus avab tee nakkustele.

Kuidas suurendab kuiv ninaõõs haigestumise riski?

Urgete ja nina limaskesta optimaalne niiskus tagab sissehingatava õhu õige filtreerimise ja niisutuse ning kaitseb bakterite ja viiruste leviku eest. Kui ninaõõs ei suuda enam toota piisavalt lima, et püsiks optimaalne niiskus, tekib nina kuivus. Nina kuivus ei ole haigus ega tervisele ohtlik seisund, kuid kuivast limaskestast saab soodne keskkond põletike arenemiseks ja nakkuste levikuks. Kui nina limaskest kuivab üleliia, on häiritud ninaõõne kaitsebarjääri funktsioon – lima väljutamine hingamisteedest. Sellisel juhul hakkavad bakterid ja mikroobid ülemistesse hingamisteedesse kogunema ja paljunema ning võivad sealt edasi jõuda kopsudesse ja mujale organismi. Kui kuivust esineb tihti ja pikaajaliselt võib nina limaskest hakata lõhenema, veritsema, tekkida väikesed haavandid. See kõik suurendab patogeensete mikroobide leviku riski veelgi. Kui immuunsüsteem juhtub olema nõrgenenud, on suurem tõenäosus, et ravita jäetav nina kuivus soodustab nakkuste teket (ägedast nohust ja külmetushaigusest kuni sinusiidini).

Miks avaldub nina kuivus külmal aastaajal?

Nina limaskesta niiskus sõltub suurel määral sissehingatava õhu niiskusest, temperatuurist ja puhtusest. Külmal ajal muutub õhk ruumides kütmise tagajärjel kuivaks ning väljas on õhutemperatuur madal, kõik see kuivatab nina seestpoolt. Seetõttu vajab nina limaskest talviti niisutamist.

Üks peamisi nina kuivuse põhjuseid on sage ja liiga tugev nuuskamine (näiteks külmetuse või allergia pärast), mis ärritab nina limaskesta. Nina limaskesta kuivust mõjutavad samuti suitsetamine, A- ja C-vitamiini nappus toidus, veepuudus organismis. Lisaks ninna manustatavad dekongestandid (limaskesta veresooni ahendavad, turset vähendavad preparaadid) mida kasutatakse külmetuse ja allergia korral. Kuigi seesugused preparaadid leevendavad ebameeldivaid sümptomeid, kuid pahatihti kahjustavad need nina limaskesta happesust, kuivatavad seda ning hävitavad kasulikke baktereid.

Kuidas nina kuivuse riski vähendada?

Nina kuivuse vältimiseks on tähtis ennetamine.

  • Vähenda alkoholi ja kofeiini tarvitamist ning suitsetamist;
  • Vaata üle oma toidusedel, et see oleks mitmekülgne ning sisaldaks piisavas koguses A- ja C-vitamiini ning mikroelemente;
  • Joo küllaldasel määral vett;
  • Kasuta nuuskamiseks niiskeid salvrätte (nt beebisalvrätte);
  • Kasuta toas õhuniisutajat;
  • Loputa ninaõõnt iga päev puhta veega või meresoolalahusega.

Kuidas nina kuivust leevendada?

Hinga kuuma vee auru, selleks kata pea rätikuga ja hinga rahulikult 15–20 minutit auru sisse. Võib teha ka eeterlike õlidega - tilguta veidi täidetud anuma sisse ning hinga. Abi võib olla ka saunaskäigust.

Kui nina kuivust esineb tihti ja pikaajaliselt on soovitatav kasutada spetsiaalselt selleks ette nähtud preparaate, mis niisutavad nina limaskesta. Hästi sobib Rinopanteina® Plus ninasprei, mida on rikastatud hüaluroonhappe, D-pantenooli, biotiini ning A- ja E-vitamiiniga. Lisaks nina limaskesta niisutamisele muudab Rinopanteina® PLUS selle elastsemaks ning rikastab seda kasulike ainetega, mis kiirendavad epiteeli paranemist, aitavad kaasa kudede uuenemisele ja parandavad nina limaskesta üldist tervislikku seisundit.

Nina limaskesta niiskuse taastamiseks ning uuenemise ja paranemise soodustamiseks sobib hästi ka D-pantenooli ja A-vitamiini sisaldav Rinopanteina® salv. Sobib igapäevaseks kasutuseks.