Hommikueineks – tass kohvi, lõunaks – laua ääres kiiruga söödud võileib ja õhtusöögiks rikkalik eine, millele järgnevad suupisted ja paar alkohoolset jooki. Tuleb tuttav ette? Sellist "dieeti" peab peaaegu iga teine ​​töötav inimene, mõtlemata sellele, kuidas see kõhule ja üldisele enesetundele mõjub.

Sellise käitumise tagajärjeks on see, et vähemalt 30–40 protsendil inimestest tekivad kõrvetised üks kord kuus ja 4–7 protsendil iga päev. Alguses võib see olla lihtsalt ebameeldiv hapu maitsega röhatis, kuid hiljem tekivad ka kõrvetised, mao- ja söögitoruvalu. Kõike seda koos kutsutakse gastroösofageaalseks reflukshaiguseks (GERD). 

Kahtlustatakse külmetust

Eriti ohtlik on see siis, kui GERDi sümptomid ilmnevad öösel, kui inimene magab – võibki jääda arusaamatuks, kus on tõeline probleem. Pärast rikkalikku ja rasvast einet minnakse tunni või kahe möödudes magama. Magu ja söögitoru satuvad horisontaalasendisse ja GERDi tõttu ei käivitu söögitoru alumise sulgurlihas, mis peab tagama, et maomahl ei tõuse üles. 

Selle kõige tulemuseks on kõrvetised, mis piinavad kogu öö,  põhjustavad halva unekvaliteedi, hommikul on põletav kurguvalu, hääl on kähe ja tekib soov köhida. Halva enesetunde süüdlaseks peetakse külmetust, järgmisel õhtul süüakse jälle liiga palju ja kogu lugu algab otsast peale. Pikas perspektiivis, ilma sümptomitele tähelepanu pööramata või nende põhjust välja selgitamata, põletab söögitorus olev maosisu sinna haavad. Põletiku tekkimisega tekivad armid ja kui haigus muutub krooniliseks, on oht haigestuda ka söögitoruvähki, mida diagnoositakse umbes 200 juhtu aastas. Teades, et vähk areneb välja tavaliselt alles 10–20 aastat pärast GERDi tekkimist, võib kahtlustada, et kümme aastat hiljem algab tõeline selliste haiguste epideemia. 

Kuidas end kaitsta

Nõuanded GERDi ennetamiseks ei üllata kedagi, kes tunneb  tervisliku toitumise reegleid. Kõrvetiste all kannatavatel inimestel soovitatakse süüa sageli, kuid väiksemate annustena. Soovitatav on süüa vähem rasvaseid, suitsutatud, vürtsikaid toite. Samuti tuleks vältida alkoholi, kohvi ja gaseeritud jooke, säilitusaineterikkaid toiduaineid. Soovitatav on süüa rohkem tooreid või minimaalselt töödeldud puu- ja köögivilju, vähemalt üks kord päevas süüa suppi. 

Lihavõttepühade lähenedes pidage meeles, et kõiki värvitud mune ei pea ära sööma ja majoneesi asemel on soovitav kasutada mahedat mädarõikakastet. Vältige liigse alkoholi ja rasvaste toitude tarbimist, kartulisalati hävitamise maratoni asemel tegelege õhtul kerge füüsilise tegevusega (näiteks minge jalutama).

Enne magamaminekut tehtav viga

On ekslik arvata, et öösel tõusev maohape ei ole kahjulik, kui võtate happesust vähendavaid ravimeid. Need ravimid ei mõjuta söögitoru alumist sulgurlihast, seega ei aita need peatada söögitorus tõusvat maomahla ega anna soovitud mõju, vastupidi - need võivad häirida mao happetasakaalu ja raskendada seedimist. Selle asemel tuleks võtta kasutusele meetmed, mis takistavad mao sisu vales suunas liikumist. 

Üks selline toode on Gastrotuss®. See on mehaanilise toimega toode GERDi sümptomite leevendamiseks, mis vähendab refluksi sümptomeid. Pärast makku jõudmist moodustab Gastotuss® geelja „padjakese“ maosisut kõrgemale ja takistab maosisu tagasi sattumist söögitorusse. 

Sulle võib huvi pakkuda ka:

Reflukshaigus ja selle sümptomid

Kuidas vältida ja leevendada refluksi?