Teid häirib tihti põletav tunne mao ülaosas? Te pole külmetunud, kuid juba mitu kuud häirib teid kerge köha? Kas ärkate öösel seetõttu, et "ebameeldiv rõhumistunne" ülakõhus ei lase teil rahulikult magada? Kui vastate neile küsimustele jaatavalt, siis tasub lisaks gastroenteroloogi juurde minemisele tutvuda ka mõistega REFLUKS ja kuidas seda vältida.

Mis on refluks ja GERD?

Refluks on mao ja kaksteistsõrmiksoole sisu kontrollimatu naasmine söögitorusse. See protsess võib mitu korda päevas pärast sööki korduda põhjustamata tervetel inimestel soovimatuid aistinguid ja kahjustamata söögitoru limaskesta. Kui söögitorusse naasva maomahla kogus ületab normi ja refluks esineb tihti, tekib GERD - gastroösofageaalne reflukshaigus. NCIBi andmetel kogevad GERDi sümptomeid lausa 8,8–25,9% Euroopa elanikest.

GERDi 

Enamikel GERDi põdevatel inimestel on haiguse peamisteks sümptomiteks kõrvetised. Nende hulka kuuluvad kõrvetus-, närimis-, raskustunne rinnaku taga ja hapu/mõru maosisaldise sagedane tagasivool pärast söömist. Hingamisteede limaskesta ärrituse ja hapu maosisu pideva tagasivoolu tõttu häirivad patsiente krooniline köha, seletamatud külmetushaigused või teised hingamisteede haigused, hommikuti on kurk kähe ja kipitab, tekib rindkere- ja ülakõhuvalu, mis meenutab müokardi infarkti sümptomeid. Tasub meeles pidada, et loetletud sümptomite esinemisel kahtlustatakse noorukitel sagedamini GERDi ja eakatel südamehaigusi. Refluks võib olla ka üks unetuse põhjustajaid, sest horisontaalasendis lamades on maosisul palju lihtsam söögitorru tagasi voolata. GERDi võib kahtlustada, kui sümptomid korduvad mitu korda nädalas ja kestavad kauem kui kuu.

Mis kutsub esile GERDi tekke?

GERDi tekkepõhjuste mõistmiseks on oluline teada miks maosisu avaldab söögitorule negatiivset mõju. Magu toodab maomahla, mille olulisemad komponendid on soolhape ja ensüüm pepsiin. Need ained aitavad toidust saadud valke seedida, omavad bakteritsiidset toimet (tapavad toidust saadud baktereid). Seega on maomahla happeline vedelik, mis sattudes söögitorru söövitab limaskesta samamoodi nagu tundlikule nahale kantav sidrunimahl.

Mis võimaldab "hapetel" söögitorusse naasta?

Söögitoru üleminekukohas makku on lihaskiht, mis moodustab söögitoru alumise sulgurlihase Toidu neelamisel sulgurlihas lõdvestub ja laseb toidul suunduda makku ning pärast toidu sisenemist tõmbub kokku ja hoiab ära maosisu tagasivoolu söögitorusse. Ka söögitoru peristaltilised (lainelised) liigutused suruvad toitu mao poole. GERD ilmneb tavaliselt siis, kui söögikordade vahel ilmneb söögitoru sulgurlihase kokkutõmbumise häire. Naastes söögitorusse, ärritab mao happeline sisu söögitoru limaskesta, põhjustades ösofagiiti – söögitorupõletikku, mis väljendub söögitoru limaskesta erosioonides ja veritsuses. Samuti põhjustab GERDi tekkimist mao põhjas olev song, kui osa maost on diafragma kaudu väljunud ja söögitoru sulgurlihasel on palju raskem maosisu kinni hoida ja vältida selle tagasivoolu söögitorusse. GERDi tekkimine on palju tõenäolisem, kui esinevad need mõlemad seisundid.

GERDi arengut soodustavad mitmed täiendavad põhjused. Nende hulka kuuluvad nõrgad/koordineerimata söögitoru liigutused, vähenenud süljeeritus, mis kaitseb söögitoru limaskesta happelise sisu eest, maomahla happesuse suurenemine ja sapi eritumine makku. Protsessi jätkudes võib tekkida söögitoru ebanormaalne ahenemine, neelamishäired ja söögitoruvähk.

Mida teha ebameeldivate sümptomite vähendamiseks?

Kuna tüütuid sümptomeid põhjustavaid põhjuseid on nii palju, on ka raviviisid mitmesugused. Esimeste sümptomite ilmnemisel on kõige olulisem pöörduda perearsti või gastroenteroloogi poole, kuna tihti saab GERDi ravida õige dieedi valimisega. Kui see ei õnnestu, hakatakse ravima ravimitega. H2-retseptorite blokaatorid on kõige sagedamini kasutatavad ja ühiskonnas tuntud ravimid. Enamus populaarseid ravimeid sisaldavad toimeainet, mida nimetatakse prootonpumba inhibiitoriks. See on hea valik, kuna see töötab pikka aega ja võimaldab söögitoru kahjustatud limaskestal uueneda. Antatsiidid on maohapet vähendavad ravimid, mis ei kõrvalda sümptomite põhjust ning nende sagedasel kasutamisel võib seedefunktsiooni kahjustuse tõttu olla palju kõrvaltoimeid, näiteks kõhulahtisus või kõhukinnisus. Võib kasutada ravimeid, mis tugevdavad söögitoru nõrka sulgurlihast. Neil on vähem kõrvaltoimeid kui antatsiididel, kuid need võivad põhjustada väsimust, segadust. Ilmselt on kõige väiksemate kõrvaltoimetega ravim, mille toime on rohkem "mehaaniline" kui "keemiline", magneesiumalginaat - pruunidest merevetikatest ekstraheeritud looduslik aine, mis makku sisenedes paisub ja moodustab viskoosse barjääri, mis hoiab ära happelise maosisu tagasivoolu söögitorusse. See täidab oma funktsiooni mitu tundi ja seejärel eritub roojaga ilma vereringesse sisenemata. Magneesiumalginaat on ohutu ja seda saab pikka aega kasutada.

Gastrotuss® on mehaanilise toimega toode GERDi sümptomite leevendamiseks, mis vähendab refluksi sümptomeid. Pärast makku jõudmist moodustab Gastrotuss® geelja „padjakese“ maosisut kõrgemale ja takistab maosisu tagasi sattumist söögitorusse.